Hoppa till sidans innehåll

Tävlingar


Tävlingar

I orientering tävlar man individuellt, i partull (par) eller i stafett. Tävlingsperioder är Mars - Maj och Augusti – Oktober. Under dessa perioder finns det tävlingar nästan varje helg. På i stort sett alla tävlingar finns det klasser för 10-åringar upp till 80-åringar. Det finns även motionsklasser för ovana och otränade.

De vanligaste tävlingarna är nationella tävlingar som är öppna föra alla och där alla ordinarie tävlingsklasser samt öppna banor erbjuds.

I Stockholms distriktet som vi tillhör arrangeras distriktsmästerskap natt,  kort – och medeldistans, sprint samt stafett. Distriktet arrangerar också ungdomstävlingarna UP och Ungdomsserien.

Ungdomspriset - UP

En individuell tävling från klassen HD12 där man samlar poäng på utvalda ordinarie tävlingar anordnade i distriktet UP-tävlingar.  Man får 10 poäng för seger 9 för andra placering osv. från och med placering 10 får alla 1 poäng. Vi rekommenderar att ni är med på dessa tävlingar då dessa satsar extra på ungdomsklasserna.

Ungdomsserien

En tävling mellan klubbarna i distriktet som inleds med två kretstävlingar på våren, regionsfinal och final på hösten. Tävlingar gör man i ordinarie ungdomsklasser och det är deltagarantal och placeringar som ger poäng.

Nordcupen

En träningstävling med 5 deltävlingar som arrangeras av Norrklubbarna i distriktet. Resultatet från de 3 bästa deltävlingarna räknas ihop till ett samanlagt resultat. Alla som har deltaig minst 3 gånger får medalj. Det är också en tävling mellan klubbarna där antalet deltagarehar betydelse.

Kubbtävlingar

Vår klubb arrangera klubbmästerskap i nattorientering, kort och medeldistans samt ultralång. I november arrangeras Skinkloppet vid vår klubbsuga Skarvberget där de gäller att gissa hur lång tid man behöver för att springa sin bana. Den som kommer närmast gissad tid vinner.

Daladubbeln

En tvådagarstävling där man springer i patrull stafett på lördagen och långdistans söndagen. På söndagstävlingen är det också priser till bäst utklädda patrull.

 

25-manna och 10-mila

10-mila som går i början på maj varje år är en stafett med ungoms- dam- herr och öppen kavel. I ungdomskaveln är det 4 sträckor och det ska vara minst 2 tjejer laget och får inte var äldre än 16 år. I den öppna kaveln som har 3 sträckor får alla springa. I vår klubb satsar vi på att alla som vill känna på 10-milaatmosfären ska komma med och springa i ett öppet lag. Damkaveln har 5 sträckor och herrkaveln har 10 sträckor startar på kvällen och går i mål på morgonen.

25-manna är en stafett där det gäller för klubben att ha bredd, vissa sträckor har begränsningar i vilka som får springa så unga, äldre, killar och tjejer behövs för att få ihop ett lag. På de två inledande sträckorna är det en löpare på de följande 5 sträckorna är det 4 löpare parallellt.När 4:e löparen på 7:e sträckan har kommit in springer löparen på sträcka 23 ut, sträck 24 och 25 har sen en löpare var. Vi deltar med två lag i 25-manna för att så många som möjligt ska få möjlighet att vara med. I 25-manna tillhör vi arrangörsklubbarna och bemannar också med funktionärer.

 

Individuella tävlingsklasser för ungommar

H10, D10: Pojkar och flickor tom det år de fyller 10 år
H12, D12: Pojkar och flickor tom det år de fyller 12 år
H14, D14: Pojkar och flickor tom det år de fyller 14 år
H16, D16: Pojkar och flickor tom det år de fyller 16 år
Längden på banorna och svårighetsgraden ökar med stigande ålder.

Det finns 4 ungdomsklasser med stigande svårighetsgrad U1, U2, U3 och U4 som du kan springa om din ordinarie klass är för svår dessa klasser är öppna för alla upp till 16 år. U1 är lättare än HD10, U2 motsvarar HD10 osv.

På tävlingsplatsen kan man också direktanmäla sig till öppna banor.

Anmälan

Du anmäler dig till de flesta tävlingarna via Eventor där du också hittar landets alla tävlingar. För att kunna göra det måste du vara medlem och inlagd i systemet, Kontakta Robert Elverö vår kassör och tävlingssekreterare vid frågor kring Eventor. Om du inte har någon egen sportidentpinne att ange får du hyra en av tävlingsarrangören dessa finns att hämta på tävlingssekretariatet på TC.

I regel behöver du anmäla dig 14 dagar innan tävlingsdagen efteranmälan är oftast möjligt till ett par dagar innan tävling. Vid efteranmälan betalar du själv tilläggsavgiften i övrigt står klubben för tävlingsavgiften för ungdomar. Har du anmält dig men inte deltar får du betala tävlingsavgiften. Kostnaderna för detta stäms av efter tävlingssäsongen och du får anvisningar för inbetalning av klubbens tävlingssekretare.

Förbered dig till tävlingsdagen

På den arrangerande klubben hemsida hittar du Tävlings PM med all information du behöver om:

  • Hur du hittar till tävlingen och avståndet från TC till parkering
  • Vilken service det finns på TC (tävlingscentrum) i form av marka, duschar, barnpassning, sportförsäljning, sjkuvård mm
  • Avstånd till start, var uppmärksam på om det är flera starplatser så du går till din start.
  • Ändringar sen inbjudan
  • Annan viktig information från arrangören

Att genomföra en tävling

Det är säkert flera från år klubb ute på tävlingen om du springer en Stockholmstävling och vi brukar sitta tillsammans på TC. Tveka inte att fråga någon klubbkompis om du undrar över något eller behöver hjälp.  

När det är dags att gå till start förljer du snitseln från TC till starten, tänk på att det kan finnas flera starter. Längs vägen blir du anvisad om var du ska tömma och checka din sportidentpinne.

På startplatsen är det olika fållor för olika klasser leta upp din fålla.
Vid starten finns en klocka som anger ”gå fram tid” när din starttid visas börjar startproceduren.

I första fållan blir du avprickad på en lista så arrangörena vet att du har startat.

I nästa fålla får du kontrolldefinitionerna.

I den sista fållan får du din karta – titta på den och börja planera hur du ska springa banan. När det återstår 10 sekunder till din starttid börjar startklockan räkna ner och ett högt pip är startsignalen.

I varje fålla är du i en minut och ”gå fram klockan” är anpassad så att du kommer iväg på din startid.

Lyssna alltid på starpersonalens anvisningar. Om du har missat din startid och kommer för sent till start så be om hjälp att komma iväg det finns i regel en fålla för sen start.

När startsignalen har gått följer du en snitsel till startpunkten där hänger det en skärm och det finns en skylt som säger att det är ”starpunkt”. Det är här din bana börjar på kartan läs in dig och börja springa mot kontroll 1.

Varje kontroll har en kodsiffra som du hittar i kontrolldefinitionen. Kolla att du har hittat rätt skärm innan du stämplar, vid större tävlingar finns det många kontroller ute i skogen. Du ska få ljud och ljussignal när du stämplar, ha inte för bråttom utan lyssna och titta. Om någon stämplingsenhet inte fungerar stämpla då med stiftklämman i reservruta på kartan.

Från sista kontrollen är det snitsel till mål följ den och målstämpla. Efter målgång går du till avläsningen där man läser in resultatet från din pinne, har du gjort allt rätt ute i skogen får du godkänt och oftast veta vilken tid du har sprungit på. Om du har stämplat fel eller inte tagit alla kontroller blir du inte godkänd. Har du stämplat i kartan visar du det när du inte blir godkänd så justerar målpersonalen i sina datorer.

Om du avbryter en tävling måste du ta dig till mål och läsa av din pinne så att arrangörerna vet att du inte är kvar i skogen och måste ut och leta efter dig.

Nu kan du gå och duscha, njuta av din matsäck eller handla något i markan samt snacka med klubbkompisarna om dagens banor.

Resultat

På TC anslås tävlingsresultaten på en resultattavla, resultatet uppdateras allteftersom löparna kommer i mål. När klasserna är avslutade sker prisutdelning, på resultattavlan ser man hur många priser set är i respektive klass, i ungdomsklasserna är det ofta många priser så titta efter innan du åker hem om du har pris att hämta.

Slutliga resultatet hittar du även på arrangörens hemsida.

 

Lycka till

 

 

 

 

Uppdaterad: 15 JAN 2012 13:07 Skribent: Ingrid Olsson

E-post:

This is a mailto link

 

 


 


 


 

olspec_voklogga

Läs här för erbjudande till VOK-medlemmar.

 


 


 


 

kiropraktik

    Klicka här för ytterligare information 


 

 vok_fb_logga


  


 

25manna

 

 

Postadress:
Väsby OK - Orientering
Gummeson, Signalistgatan 16
16972 Solna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info